Te weinig zorgverleners, te veel zorg

Als klein meisje, van 5 of 6 jaar oud, ging ik met mijn opa en oma naar een dierenpark. Wij kwamen een man tegen in een rolstoel en ik vroeg: ‘kunt u echt niet meer lopen?’. De man antwoordde: ‘nee dat gaat niet meer’, waarop ik spontaan reageerde met: ‘dan gaat u toch nog maar goed oefenen!’ De man glimlachte en leek mijn reactie eigenlijk wel aandoenlijk vinden.
Dit voorval was voor mij de reden om later de zorg in te gaan, om mensen te kunnen helpen die niet meer in staat zijn voor zichzelf te zorgen.

Als helpende zorg en welzijn kom ik op verschillende afdelingen, onder andere op afdelingen met dementerende ouderen maar ook in de thuiszorg.

In de media worden vaak negatieve verhalen verteld over de zorg en zorginstellingen. Ik ben van mening dat hier niet het hele verhaal wordt verteld. Wij staan regelmatig met een tekort aan personeel op de afdeling. De reden kan zijn dat een collega niet komt opdagen, of dat iemand zich ziek meldt vlak voor de dienst begint.  Het aanwezige personeel moet dan harder werken en ook vaak langer doorwerken. Hierdoor kunnen wij vaak niet de zorg geven die we graag zouden willen.

Een tijd geleden heb ik mijn oud huisarts verzorgd in de thuiszorg. Dit greep mij heel erg aan: patiënt verzorgt huisarts! Hoe raar kan het lopen.

Iedereen weet dat je werk en privé gescheiden moet houden, maar hoe kan dat als je zorg moet verlenen aan iemand die jij persoonlijk kent? De belangrijkste reden dat het mij aangreep was, omdat ik niet de zorg kon geven die mijn huisarts verdiende. Dit deel van de zorg kom je  liever niet tegen.

Bij mensen met dementie  merk ik dat zij het feilloos aanvoelen als er iets mis is. De bewoners worden onrustig en reageren op elkaar. Het is van belang om, ook bij tekort aan personeel, zelf zo rustig mogelijk te blijven, hoe moeilijk dit soms ook is.

De motivatie die ik had om bij ouderen te werken is verminderd en de uitdaging is verdwenen.Het word steeds moeilijker om de juiste zorg te kunnen verlenen.  Zo ontstaan schrijnende verhalen die in de media verschijnen.

De zorg verandert niet zolang iedereen toestaat dat er op een afdeling te weinig personeel is voor alle werkzaamheden. Met een goed team kunnen wij alles aan, maar het gaat uiteindelijk toch ten koste van de zorg, die juist bedoeld is voor iedereen die hulpbehoevend is.

Laten wij met zijn allen respect hebben voor iedereen. Laten wij niet oordelen en veroordelen maar elkaar steunen. Wij hebben elkaar nodig om de zorg te geven die iedereen verdient!

Een bezorgde Helpende zorg en welzijn